Produkty

Siemię lniane

Siemię lniane

Siemię lniane, czyli nasiona lny zwyczajnego. Są to płaskie, małe nasiona o szaro - brązowym kolorze.

Nasiona lnu są oleiste, przez co używa się ich do produkcji oleju lnianego.

Siemię lniane ma bardzo pozytywny wpływ na prace układu trawiennego człowieka. Regularne spożywanie pomoże pozbyć się problemów z zaparciami, pomagają w problemach z nieżytami, nadkwasocie oraz łagodzą objawy spowodowane przez wrzody.

Obniża ciśnienie, oraz jest szczególnie ważne w profilaktyce antynowotworowej.

Można z niego robić kisiel, budyń, dodawać do pieczywa lub różnych wypieków. Można również wykonywać z niego napary i tak spożywać dwa razy dziennie.

Zobacz artykuł: Wszystko co chcesz wiedzieć o lnie!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
534.0 18.3 42.2 28.9
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >