Produkty

Słonina

Słonina

Słonina, czyli podskórna tkanka grzbietowa, która jest pozyskiwana z tylnej i bocznej część świni. Słonina może być ze skórą lub bez niej.

Słonina zazwyczaj jest pozyskiwana w kształcie dużych płatów. Charakteryzuje się jasną, biało - kremową barwą oraz zwięzłą konsystencją. Słonina dobrej jakości nie powinna mieć żadnych przebarwień, nie powinna być zjełczała, ani nie powinna posiadać zanieczyszczeń.

Słonina może być wędzona i konserwowa. Często dodaje się ją do produktów takich jak salami i kiełbasa.

Zobacz artykuł: Tłusty czwartek!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
797.0 2.4 89.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >