Produkty

Smalec

Smalec

Smalec jest to tłuszcz zwierzęcy, najczęściej pozyskiwany ze słoniny.

Do smalcu często dodawane są dodatki takie jak sól, kawałki rozdrobionej kiełbasy lub cebuli.

Może być używany jako tłuszcz do smażenia i pieczenia. W starych przepisach można znaleźć smalec jako dodatek do ciast i słodkich wypieków.

Smalec może być również spożywany jako zamiennik masła lub dodatek do pieczywa.

Ze względu na bardzo duża zawartość tłuszczu nie jest zalecane spożywanie go w dużych ilościach, przede wszystkim przez osoby cierpiące na nadciśnienie, miażdżyce i choroby układu krążenia.

Zobacz artykuł: Tłusty czwartek!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
880.0 0.0 99.5 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >