Produkty

Soczewica

Soczewica

Soczewica to roślina z rodziny bobowatych. Występuje na terenach Grecji, Azji Zachodniej, Środkowej, Kaukazu i Pakistanu. Jest uprawiana również w Polsce.

Ziarna soczewicy powinny być twarde, gładkie i bez żadnych przebarwień. Przed spożyciem soczewicy, podobnie jak wszystkie warzywa z rodziny bobowatych powinno się ją zalać wodą i moczyć przez około godzinę.

Można jej używać do sałatek, zup, potrawek, sosów, lasagnii, spaghetti, pierogów, a nawet do puree. Jest idealnym dodatkiem do bigosu lub farszu.

Zobacz artykuł: Niedoceniony eliksir zdrowia!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >