Produkty

Sos Tabasco

Sos Tabasco

Ostrej przyprawa, otrzymywana z papryki rocznej 'Tabasco' należącej do grupy tzw. papryk chili. Słowo Tabasco pochodzi od stanu w Meksyku i oznacza "kraj o gorącej, wilgotnej ziemi".

Dojrzałe papryczki miażdżone są z solą, następnie dojrzewają w dębowych beczkach przez 3 lata, po czym są mieszane z octem winnym.

Nowsze sosy produkowane są na bazie papryczek jalapeño, papryki habanero lub czosnku.

Sosu Tabasco używa się do marynowania mięs, jako przyprawy do roślin strączkowych, do podkreślenia smaku potrawy.

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >