Do góry

Newsy

Produkty bez cukru mogą zaszkodzić twoim zębom

Wyobraźmy sobie sytuację, kiedy wchodzimy do sklepu. Zatrzymujemy się przed regałami pełnymi ulubionych napojów, cukierków i innych słodyczy. Już sięgamy po nasz ulubiony produkt, a nagle, tuż obok niego, z rzędu opakowań wyłania się ten sam, jednak inny - opatrzony etykietką „bez cukru”.

Fot. 123RF

Ta sama firma, ten sam produkt i jego dwie wersje: z cukrem i bez. Którą wybierzemy? Jeśli dbamy o linię lub po prostu chcemy porównać tradycyjną wersję z tą „zdrowszą", wybierzemy opakowanie z hasłem „sugar - free". Właśnie wtedy popełnimy ogromny błąd. Możecie być pewni, że Wasze zęby nie podziękują za ten wybór, nie będą też zadowolone a wręcz przeciwnie.

Choć ograniczenie cukru w diecie wpłynie pozytywnie na naszą sylwetkę, to spożywanie produktów z jego zamiennikami już niekoniecznie. Jak alarmują naukowcy, jedząc słodycze lub pijąc napoje typu „zero" narażamy nasze zęby na poważne szkody. Wobec tego nie zwalczymy, ani nie zapobiegniemy procesowi erozji szkliwa. Możemy za to przyczynić się wyłącznie do jego pogłębienia.

Eksperci ostrzegają

Eric Reynolds, naukowiec z Uniwersytetu w Melbourn w Australii, potwierdza przypuszczenia o szkodliwym wpływie cukrowych zamienników na uzębienie. Ostrzega również przed zapewnieniami producentów o zdrowotności artykułów spożywczych, w których wykorzystywany jest trend „sugar - free" (co w dosłownym znaczeniu oznacza wolne od cukru). Dowód na to, że jego opinie nie są bezpodstawne stanowią testy. Eric Reynolds razem ze swoimi współpracownikami sprawdzili na szerokim wachlarzu produktów, czy rzeczywiście pozbawione cukru napoje bezalkoholowe i sportowe oraz słodycze, mają wpływ na zęby. Wszyscy doszli do zgodnego wniosku - takie produkty mogą wywołać spustoszenie w jamie ustnej.

Zobacz też: 5 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o jagodach goji. Kliknij!

5 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o jagodach goji

Szkodliwy kwasek

Substancje, na pozór nie wyglądające szkodliwie, mogą stać się najbardziej niebezpieczne dla naszych zębów. Często producenci słodyczy i niesłodzonych napojów dodają do swoich wyrobów wszelkiego rodzaju kwasy, które mogą szkodzić naszym zębom. Najpopularniejszy z nich kwas cytrynowy, jest składnikiem niemal wszystkich napojów o smaku cytrusowym. Oprócz tego, z pewnością znajdziemy go w pozbawionych cukru słodyczach, czy lizakach. W naturalnej postaci ten rodzaj kwasu występuje przede wszystkim w sokach owocowych. Następnym w kolejce niebezpiecznym kwaskiem jest cytrynian. Razem z nim reakcje chemiczne, w których udział bierze też wapń. Połączenie kwasów i tego budulcowego pierwiastka, skutkuje niebezpieczną erozją szkliwa i wypłukiwaniem się wapnia z zębów.

Nie daj się zwieść etykietce

Jak widzimy, starania producenta i znajdywanie „zdrowszych" rozwiązań nie zawsze idą w parze z naszymi konsumenckimi interesami. Jak mówi Reynolds, ludzie nawet nie zdają sobie sprawy z tego, że spożywanie produktów pozbawionych cukru, a zawierających w sobie jego zamienniki, jest szalenie szkodliwe dla zębów.

Jednak naukowcy starają się sprostać temu problemowi. Polecają picie wody z dodatkiem fluoru, gdyż ta sprzedawana w butelkach zawiera go niewystarczająco. Równie dobrym sposobem na dostarczenie zębom niezbędnych substancji jest spożywanie mleka.

Na koniec warto jeszcze pamiętać o podstawowej zasadzie, dotyczącej mycia zębów. Nie powinniśmy ich szczotkować zaraz po spożyciu czegoś o kwaśnym pH. Najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji będzie przepłukanie jamy ustnej wodą i odczekanie około godziny. Po tym czasie można umyć zęby jak zwykle.

Dodatkowo eksperci polecają żucie gumy między posiłkami. Wzmożone wydzielanie śliny powoduje, że kwasy zawarte w jedzeniu są wypłukiwane i nie mają czasu na ingerencję w szkliwo i całą strukturę zęba. Dzięki temu można zredukować ryzyko rozwoju erozji kwasowej i co za tym idzie, nie doprowadzić do poważniejszych schorzeń w jamie ustnej.

Zobacz też: Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego?

Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego?

Tekst: Anna Żuber

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń