Do góry

Dania główne Przepis na:

''Princesita''

Princesita

Autor: Twistgirl

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 240

Dodano: 21.05.2010

Odsłon: 30371

Ciastunio wprost idealne dla marzycielskich dusz; ,,My sobie chcemy być radzi!" Uwaga! Można wykorzystać przepis na samo cisto, jest to bowiem ZEBRA. Jeżeli ktoś lubi to ciasto a nie ma czasu na zabawę z masami, może wykorzystać przepis na samo ciasto, na wierzch zrobić polewę czekoladową i również jest pyszne! Polecam:))

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 4jaja, 2szk. cukru, 2,5 szk. mąki, 1 cukier waniliowy, 3łyżeczki proszku do pieczenia, 1szk. wody i 1szk. oleju zmiksować w robocie. Następnie podzielić masę na 2części i do jednej dodać 3łyżki mąki a do drugiej 3łyżki kakao. Wylać na brytfannę obie masy tworząc esy floresy. Piec w temp. 180 stopni ok.35min. Po upieczeniu ostudzić a następnie przekroić na połowę.

  2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. 3/4 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce a 1/4 rozpuścić w rondelku i połączyć z żelatyną rozpuszczoną z 0,5 szk. wrzątku. Wymieszać i poczekać aż roztwór nieco ostygnie, potem połączyć ze śmietaną i dodać wiórki czekoladowe. Masę wyłożyć na 1część zebry, i przyłożyć drugą częścią.

  3. Ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem. Rozsmarować po wierzchu ciasta. Na to ułożyć banany pokrojone w plasterki. Całość zalać tężącą galaretką (2 galaretki rozpuścić w 0,5l wrzątku na samym początku, aby miała czas na stężenie.)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

angel58 01 stycznia 2011 Gratuluję ciekawych pomysłów:)) Koniecznie muszę wypróbować:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolakamil140981 10 października 2010 ciasto wyszło ok ale w niektórych miejscach było nie dopieczone,następnym razem troche dłużej potrzymam w piecu ale wyszło pyszne!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolakamil140981 28 września 2010 jak Pani robi to ciasto wszystkie składniki razem czy zachowac jakąś kolejnośc ,albo ubijac najpierw pianę z białek????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolakamil140981 28 września 2010 jak Pani robi ciasto wszystkie składniki miesza od razu czy najpierw ubuja się białka z cukrem i potem kolejno mąka itd.???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewakarpinska26 06 września 2010 Cudne to Twoje ciasto, .na pewno spróbuję je zrobić.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

didinka69 27 czerwca 2010 Pyszne ciacho. Zrobiłam do niedzielnej kawy i wszystkim bardzo smakowało. Na pewno zostanie wpisane do "notatnika pani domu". Pozdrawiam i polecam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń