Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "10 łatwych przepisów na dania z marchewką"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 259
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 370
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 428
Polecam.
Odsłon: 811
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 259
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 370
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 428
Polecam.
Odsłon: 811
Składniki
Błyskawiczna surówka
Starta marchewka z dodatkiem kilku kropli oliwy lub np. łyżeczki chrzanu – to doskonała, zdrowa surówka. Możesz też zrobić ją w wersji na słodko, dodając zamiast chrzanu tarte jabłko. Dopraw sokiem z cytryny.
W glazurze
Młode marchewki w całości (lub starsze pokrojone) wspaniale smakują w miodowej glazurze. Marchewki gotuj na małym ogniu ok. 5-6 min (aż lekko zmiękną, ale pozostaną zwarte). Następnie odsącz i obsmaż lekko na oleju z dodatkiem 2-3 łyżek miodu i paru kropel soku z cytryny, aż marchewki pokryją się miodową glazurą. Od razu podaj, np. posypane posiekanym koperkiem.
Pyszne babeczki
Muffinki lub babeczki zrób jak zwykle, tylko 2/3 mąki zastąp... startą marchewką. Wyjdą wspaniałe, wilgotne ciasteczka, które z apetytem spałaszują również najmłodsi.
Ciasto marchewkowe
Przepisów na nie jest wiele, a każdy – bardzo ciekawy! Ciasto marchewkowe można upiec w wersji dietetycznej (bez mąki i cukru), w wersji wegańskiej (zamiast masła – olej i bez jajek) lub bogatej (z dodatkiem orzechów, suszonych owoców lub przypraw korzennych (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon).
Jarzynka lub purée
Duszona marchewka (np. z groszkiem) to klasyczny dodatek do wielu dań. Możesz zrobić ją też inaczej, dodając np. starty parmezan, zioła, trochę ostrej pap-ryki chili lub startego imbiru. Warto przygotować z niej też... purée i podać zamiast ziemniaczanego.
W panierce
Ugotowane marchewki panierujemy w jajku i np. bułce, sezamie, pokruszonych płatkach. Obsmażamy na oleju i... jemy ze smakiem! 7 Zupa Marchwiowa zupa to znakomity pomysł, gdy chcesz zjeść coś lekkiego. Można ją podać np. z grzankami lub uprażonymi pestkami dyni.
Sok pełny witamin Marchewkowy sok, sam lub z dodatkiem owoców lub warzyw, to znakomity napój bogaty w cenne odżywcze. Warto przygotować go w naturalnej wersji, bez cukru lub soli.
Placuszki, gofry... Wystarczy startą marchew połączyć z jajkiem i ew. odrobiną mąki lub bułki tartej (do nadania konsystencji), doprawić ulubionymi przyprawami i ziołami, po czym usmażyć na złoto. Takie placuszki można podać np. ze śmietaną lub serkiem. Z podobnej masy możesz zrobić też... gofry!
10 Pasztet bez mięsa
Możesz zrobić go z marchwi z dodatkiem np. ziemniaków, cebuli czy pieczarek.Źródło: Świat kobiety