Do góry

Desery Przepis na:

10 łatwych przepisów na dania z marchewką

10 łatwych przepisów na dania z marchewką

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27986

Dodano: 16.03.2009

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "10 łatwych przepisów na dania z marchewką"

Składniki

  • Marchew to nie tylko baza do surówek
  • jarzynek lub składnik włoszczyzny do zupy. Można z niej wyczarować mnóstwo superdań
  • także na słodko
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Błyskawiczna surówka

  2. Starta marchewka z dodatkiem kilku kropli oliwy lub np. łyżeczki chrzanu – to doskonała, zdrowa surówka. Możesz też zrobić ją w wersji na słodko, dodając zamiast chrzanu tarte jabłko. Dopraw sokiem z cytryny.

  3. W glazurze

  4. Młode marchewki w całości (lub starsze pokrojone) wspaniale smakują w miodowej glazurze. Marchewki gotuj na małym ogniu ok. 5-6 min (aż lekko zmiękną, ale pozostaną zwarte). Następnie odsącz i obsmaż lekko na oleju z dodatkiem 2-3 łyżek miodu i paru kropel soku z cytryny, aż marchewki pokryją się miodową glazurą. Od razu podaj, np. posypane posiekanym koperkiem.

  5. Pyszne babeczki

  6. Muffinki lub babeczki zrób jak zwykle, tylko 2/3 mąki zastąp... startą marchewką. Wyjdą wspaniałe, wilgotne ciasteczka, które z apetytem spałaszują również najmłodsi.

  7. Ciasto marchewkowe

  8. Przepisów na nie jest wiele, a każdy – bardzo ciekawy! Ciasto marchewkowe można upiec w wersji dietetycznej (bez mąki i cukru), w wersji wegańskiej (zamiast masła – olej i bez jajek) lub bogatej (z dodatkiem orzechów, suszonych owoców lub przypraw korzennych (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon).

  9. Jarzynka lub purée

  10. Duszona marchewka (np. z groszkiem) to klasyczny dodatek do wielu dań. Możesz zrobić ją też inaczej, dodając np. starty parmezan, zioła, trochę ostrej pap-ryki chili lub startego imbiru. Warto przygotować z niej też... purée i podać zamiast ziemniaczanego.

  11. W panierce

  12. Ugotowane marchewki panierujemy w jajku i np. bułce, sezamie, pokruszonych płatkach. Obsmażamy na oleju i... jemy ze smakiem! 7 Zupa Marchwiowa zupa to znakomity pomysł, gdy chcesz zjeść coś lekkiego. Można ją podać np. z grzankami lub uprażonymi pestkami dyni.

  13. Sok pełny witamin Marchewkowy sok, sam lub z dodatkiem owoców lub warzyw, to znakomity napój bogaty w cenne odżywcze. Warto przygotować go w naturalnej wersji, bez cukru lub soli.

  14. Placuszki, gofry... Wystarczy startą marchew połączyć z jajkiem i ew. odrobiną mąki lub bułki tartej (do nadania konsystencji), doprawić ulubionymi przyprawami i ziołami, po czym usmażyć na złoto. Takie placuszki można podać np. ze śmietaną lub serkiem. Z podobnej masy możesz zrobić też... gofry!

  15. 10 Pasztet bez mięsa

  16. Możesz zrobić go z marchwi z dodatkiem np. ziemniaków, cebuli czy pieczarek.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń