Do góry

Desery Przepis na:

3 bit - ciasto bez pieczenia

3 bit - ciasto bez pieczenia

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 3295

Dodano: 14.01.2017

Odsłon: 36444

Smaczne i łatwe do przygotowania ciasto. W smaku jest bardzo delikatne i o umiarkowanej słodyczy.

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki zimnego mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do niego rozmieszane budynie. Na wolnym ogniu, ciągle mieszając ugotować gęsty, bez grudek budyń, wystudzić. Jeśli nie uda się ugotować budyniu bez grudek, to proponuję przetrzeć go przez sitko.

  2. Masę krówkową lekko podgrzać, zanurzając puszkę w gorącej wodzie.
    Dno foremki wyłożyć herbatnikami i posmarować je równomiernie, podgrzaną masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.

  3. Masło zmiksować na gładką masę, pod koniec stopniowo dodawać wystudzony budyń, aby powstał jednolity i gładki krem.
    Krem wyłożyć równomiernie na herbatniki i przykryć go kolejną ich warstwą.

  4. Śmietanę zmiksować z dodatkiem śnieżki lub śmietan-fixu na gęsty krem, jeśli jest za mało słodki, to dodać cukru pudru.
    Krem z bitej śmietany wyłożyć na herbatniki i na wierzchu zetrzeć na drobnych oczkach tarki czekoladę.

  5. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby zastygło i dobrze się kroiło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

slodka 16 stycznia 2017 Super szybki przepis i pyszne ciasto:) na większe imprezy herbatniki zamieniam na biszkopt czekoladowy:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia-p 14 stycznia 2017 Smakowicie wygląda. Dodaję do swojej książki kucharskiej. Muszę wypróbować :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Danaida 14 stycznia 2017 Super przepis. Mam tylko pytanie: na jak dużej blaszce robisz to ciasto?
Odpowiedzi: 3 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń