Do góry

Desery Przepis na:

3 bit truskawkowe

3 bit truskawkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 2851

Dodano:

Odsłon: 324

ciasto to jest mniej słodkie ni z z dodatkiem karmelu, naprawdę pyszna

Składniki

  • biszkopt z 3 jajek
  • krem: mleko 2 szk
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier 3 łyżki
  • cukier waniliowy 2 łyżki
  • masło lub margaryna Kasia 25dag
  • warstwa truskawkowa: zmiksowane truskawki 1/2 l
  • galaretka truskawkowa 2 szt
  • warstwa śmietanowa: śmietana 30 lub 36% 1/2 l
  • śmietan fix 3 szt
  • ewn. cukier puder
  • herbatniki Petitki 1 podwójna paczka ( np. z Biedronki)
  • prażone płatki migdałowe lub starta czekolada
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. wymieszać mąki z cukrem w 1 szkl mleka, drugą szkl mleka zagotować, wlać rozrobione mąki, ugotować budyń, dobrze wystudzić, utrzeć masło, dodając po 1 łyżce zimny budyń utrzeć krem,
    2. galaretki rozrobić w 200 ml gorącej wody, dodać zmiksowane truskawki, dobrze wymieszać, odstawić do stężenia,
    3. śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem, można ewnt. dosłodzić cukrem pudrem,
    4. na zimny biszkopt ( ciasto można nasączyć wodą z cukrem i sokiem cytrynowym) rozsmarować krem, przykryć warstwą herbatników, na ciastka rozłożyć tężejące truskawki z galaretką, na galaretkę rozłożyć kolejną warstwę ciastek, na wierzch bita śmietana, ciasto posypać uprażonymi migdałami lub startą czekoladą,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń