Do góry

Dania główne Przepis na:

A''la prażonki

Ala prażonki

Autor: kaska11162

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 154

Dodano: 21.08.2010

Odsłon: 5946

Pyszne regionalne danie (pochodzi ze śląska)- zrobione domowym sposobem :)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniak obieramy kroimy w talarki, marchewkę również obieramy kroimy w krążki. Ziemniaki i marchew gotujemy na pół twardo.

  2. W tym czasie gotujemy buraka w mundurku prawie do miękkości a na patelni smażymy pokrojoną w piórka cebulkę z krążkami kiełbasy.

  3. Po ugotowaniu buraka obieramy go i kroimy podobnie jak ziemniaki. Wszystkie składniki dajemy do jednego naczynia, podlewamy odrobiną wody, doprawiamy do smaku i dusimy około 20-25min. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nyave 24 sierpnia 2010 U nas podobną potrawę robią przyjezdni "Ślązacy" z Małopolski :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska11162 23 sierpnia 2010 Powtarzam są to a'' la prażonki- zmodyfikowane przeze mnie. A w brew pozorom ja też mam dużo wspólnego ze Śląskiem. Nyava może mówimy o czym innym,bo w tym regionie gdzie ja się obracam to prażonki. Również pozdrawiam :)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

roxi34 23 sierpnia 2010 Droga Kasiu,myślę że nie powinnaś aż tak bardzo irytować się moim komentarzem .Tak się składa, że pochodzę ze Śląska i wiele razy jadłam i robiłam tę potrawę,dlatego pozwoliłam sobie na wydanie opinii.Musisz liczyć się z tym że nie zawsze będą cię chwalić.Pozdrawiam bardzo serdecznie i życzę dalszych sukcesów kulinarnych :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nyave 23 sierpnia 2010 Niestety, ale roxi34 ma rację. Dodałaś bardzo fajny przepis.
Z tym, że na śląsku nazywa się to "stryka" i nie dodaje się tylu składników. Są tylko pokrojone w talarki ziemniaki, cebula, kiełbasa Śląska no i boczek. Na spód kładzie się liść kapusty i tak stawia się to na małym ogniu.
Skąd wiem? Bo mieszkam na Śląsku od urodzenia i jest to potrawa znana z dawien dawna ;)

Pozdrawiam, Ny.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agunkaa 22 sierpnia 2010 Dobra odpowiedz Kaska,popieram i pozdrawiam.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska11162 22 sierpnia 2010 Dziwne jest to, że najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy nie mają swoich przepisów.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

roxi34 22 sierpnia 2010 ZE ŚLĄSKIMI PRAŻONKAMI TO NIE MA NIC WSPÓLNEGO...ZA DUŻO ZBĘDNYCH CZYNNOŚCI.WSZYSTKO SUROWE WRZUCA SIĘ DO GARA I DUSI DO MIĘKKOŚCI,NIE ROZUMIEM PO CO TO WCZEŚNIEJ GOTOWAĆ.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agunkaa 21 sierpnia 2010 Cudowne danie....na pewno zrobie jak tylko bede w Polsce kupie kielbase podwawelska,bo u mnie trudno o taka,pozdrawiam.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń