Do góry

Desery Przepis na:

A''la W-Zetka

Ala W-Zetka

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 92

Dodano:

Odsłon: 18005

Pyszne puszyste ciasto a przy okazji szybkie w przygotowaniu..

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bialka oddzielic od zoltek dodac szczypte soli i ubic. Gdy beda juz sztywne dodajemy cukier i dalej ubijamy, jak sie rozpusci dodajemy zoltka i wode mineralna ciagle ubijajac ok 2 min. Po tym czasie odstawiamy mikser i dodajemy maki z proszkiem i kakao mieszamy lyzka wylewamy na blache wylozona folia aluminiowa co znacznie ulatwia wyjecie ciasta i pieczemy ok 35 min 180 st. Ostudzone ciasto kroimy na pol. Zelatyne rozpuscic we wrzatku ok.1/4 szkl. Gorna czesc ciasta wierzchem do spodu kladziemy na deseczke i smarujemy dzemem. Smietane wlac do wysokiego naczynia i ubic na sztywno z cukrem pudrem , na koncu wlac przestudzona zelatyne i ubijac minutke zyby sie dobrze polaczylo. Wylozyc na ciasto z dzemem i przykryc spodem biszkopta kladac go tak aby folia byla na wierzchu po czym dociskamy lekko i sciadamy folie. W ten sposob otrzymujemy gladki i rowny wierzch ciasta po ktorym latwo rozsmarowac polewe lub efektownie ozdobic ciasto:). Polewe wykonujemy ekspresowo mianowicie wszystkie skladniki poza maslem wkladamy do malego rondelika stawiamy na minimalnym plomyku i mieszajac czekamy az sie cukier rozpusci sciagamy z ognia i dodajemy maslo mieszamy energicznie do czasu az polewa delikatnie przestygnie i zgestnieje wtedy dekorujemy nia ciasto i po robocie:). Ciasto trzymamy w lodowce jest naprawde puszyste i rozplywa sie w ustach:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agus32 27 października 2010 Właśnie szukałam dobrego przepisu na w-z kę.Ja do śmietany chcę dodać jeszcze ''Śnieżkę'' i galaretkę cytrynową.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

miczki3 27 października 2010 jutro zabieram się do pracy.....aż ślinka cieknie

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń