Do góry

Desery Przepis na:

A'la Makowiec japoński na kruchym spodzie

A'la Makowiec japoński na kruchym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 522 Ocena: 8602

Dodano:

Odsłon: 562

Rewelacyjne ciasto.Makowiec z jabłkami, smaczny, wilgotny i miękki. Takie ciasta lubimy :)

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • Margaryna 250 g
  • cukier 110 g
  • 1 jajko
  • śmietana 18 % 5 łyżek
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • Masa : mak ugotowany i zmielony z cukrem ( 3 łyżki maku 1 łyżka cukru )
  • jabłka kwaskowe 1100 g
  • mąka ziemniaczana lub kukurydziana 1 łyżka
  • rodzynki 2-3 łyżki
  • aromat migdałowy
  • płatki migdałowe 3-4 łyżki
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownica 22 lub 24 cm.
    Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć na sitku z nadmiaru wody.
    Potem dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
    Drugim razem zmielić z cukrem (3 łyżki maku, łyżka cukru ).
    Ciasto.
    Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto zawinąć w folię schłodzić w lodówce.
    Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na średnich oczkach tarki.
    Do maku dodać jabłka, rodzynki, aromat migdałowy, mąkę, wymieszać.
    Blaszkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą.
    Ciasto wyłożyć na spód tortownicy, zostawiają trochę na wierzchnie ozdoby.
    Ciasto posypać bułką tartą i płatkami migdałowymi.

  2. Wyłożyć masę makowo-jabłkową dobrze dociskając.

  3. Z reszty ciasta wyciąć wzorki i układać na wierzch ciasta.
    Piec w 180 C około 55-60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 grudnia 2018 Sister, ależ pyszności dziś serwujesz :) Ta masa makowo-jabłkowa jest przepyszna i na sam widok ssie mnie w żołądku ;)
Super ciacho, długo by u mnie nie postało :D
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń