Przekąski Przepis na:
A la mexicana czyli pikantne smaki w zupie ;)

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 586
Dodano: 13.09.2011
Odsłon: 2474
Składniki
- mięso mielone, ok 0,5kg
- kolorowa papryka ( zielona pomarańczowa), 4 duże
- cebula i cebula czerwona, po 1 szt dośc duże
- czerwona i biała fasola, po 1 puszcze
- kukurydza, 1 puszka
- koncentrat pomidorowy, 1 słoiczek
- Pomidory krojone, 1 puszka
- czosenk, kilka ząbków
- ostra długa papryczka, 1 duża szt
- przyprawy:, wg uznania
- mieszanka meksykańska, wg uznania
- lub słodka mielona papryka sól piperz, wg uznania
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na odrobinie oleju ( w dużym garnczku w którym będziemy przygotowywać zupę ) Następnie dodawać pokrojoną w kostkę paprykę i całość smażyć dobrą chwilę. Równocześnie smażyć mięso na patelni aż się przyrumieni.
-
Do cebuli i papryki dolać wodę ok 3-4 litrów zagotować dodać przekrojona wzdłuż ostrą papryczkę ( bez pestek) odcedzoną fasolę kukurydzę oraz potłuczone ząbki czosnku- gotować ok 5 min. Dodać usmażone mielone mięso gotować kolejne 5 min. Wyciągnąć ostrą papryczkę-nie będzie już potrzebna.
-
Dodać koncentrat pomidorowy i krojone pomidory następnie przyprawy wg uznania UWAGA dzięki papryczce zupa jest już pikantna z przyprawą meksykańską radzę uważać... za to słodka mielona papryka wskazana.
-
Całość pogotować jeszcze ok 5-10 min na małym ogniu. Uważam że ta zupa jest lepsza na 2gi dzień smaki się przegryzają. Można na sam środek miski dać kapkę śmietany-łagodzi trochę ostrość... SMACZNEGO...!!!
Komentarze do przepisu (0)