Do góry

Dania główne Przepis na:

A to klops!

A to klops!

Autor: taura

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 5460

Dodano: 14.12.2010

Odsłon: 12039

doskonały na kanapki i jako część obiadu.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W związku z tym, ze wiem, co znajduje się w kupowanych wędlinach, często sama piekę mięso. Wczoraj zmieliłam ok. 0,75 kg karkówki z ok. 0,25 kg wątróbki i 1 dużą cebulą. Dodałam majeranek, paprykę słodką, 5 ząbków czosnku, małą garść posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, 1 kulkę ziela angielskiego i liść laurowy. Trzymałam taką mieszankę całą noc w lodówce. Dziś, po przyjściu z pracy nastawiłam piekarnik na 200 stopni C, wyjęłam z masy kulkę ziela i listek laurowy, dodałam jajko i z racji "wątłej" konsystencji wątróbki ok 4 łyżki bułki tartej. Włożyłam do formy tzw. keksówki, posypałam po wierzchu papryką ostrą i piekłam 30 minut w 200 stopniach, następnie 20 minut w 180 stopniach. Wariant dla osób, które nie lubią wątróbki: zamiast wątróbki i bułki tartej dodajemy pół najpierw namoczonej, potem odciśniętej bułki. To, co z "tego" wychodzi, nadaje się zarówno na kanapki jak i jako mięso w drugim daniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada51 22 grudnia 2010 I znowu, bardz ciekawiloby mnie, jakie to bydle trzeba zabic, z którego to te karkówke i watróbke chcemy wykorzystac... Ale i tak mnie wszyscy naskocza, ze co to ze mnie za kucharz, skoro nie wiem tak prostych rzeczy... a w koncu to obojetne, czy karkówka cieleca, czy wieprzowa itd. itp... Pozdrawiam wszystkich pichcacych...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 15 grudnia 2010 To jednak jest klops. Pasztet piecze się
z gotowanego mięsa. Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MariaJD 15 grudnia 2010 To jest pasztet ,a nie klops..Niezbyt ciekawie wyglada.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń