Do góry

Napoje Przepis na:

Ajerkoniak

Ajerkoniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 348 Ocena: 2178

Dodano:

Odsłon: 2987

Gęsty, kremowy, lekko słodki likier jajeczny produkowany na spirytusie z dodatkiem cukru i wanilii, głównie w Holandii. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, lodów jak i kremów do ciast. Warto przygotować go w domu, gdyż jest znacznie lepszy od tego, ze sklepowej półki i bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki

  • 8 dużych jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 250 ml spirytusu
  • 2 cukry waniliowe
  • lub
  • 200 ml mleka
  • 500 ml wódki
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy mleko, spirytus (wódkę), cały czas ucierając na najmniejszych obrotach. Gotowy ajerkoniak rozlewamy do butelek i odstawiamy. Po kilku godzinach ajerkoniak troszkę opadnie, więc można uzupełnić butelki do pełna. Dobrze jest co jakiś czas potrząsnąć butelkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń