Do góry

Napoje Przepis na:

Ajerkoniak, czyli likier jajeczny

Ajerkoniak, czyli likier jajeczny

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 225 Ocena: 1742

Dodano: 25.03.2018

Odsłon: 861

Wielkimi krokami nadchodzi Wielkanoc – czas na jajka pod wszelkimi postaciami – a jedną z nich może być ajerkoniak, czyli likier jajeczny, inaczej advocaat (adwokat). Pod takimi różnymi nazwami jest znany pyszny trunek w postaci alkoholowego gęstego kremu. W krajach anglosaskich podobny napój – eggnog – serwuje się na Boże Narodzenie. Święta wielkanocne są tu więc tylko pretekstem, bo Wielkanoc od zawsze kojarzy się z potrawami z jajek. Wprawdzie likier jajeczny trudno nazwać potrawą, ale co tam! I tak idealnie wpisuje się w klimat wiosennych świąt.

Składniki

  • 7 żółtek, najlepiej od szczęśliwych kur (białka zostaw na mazurek lub bezy)
  • 1 laska wanilii, ewentualnie pasta z wanilii madagaskarskiej
  • 1 szklanka cukru (lub, jeśli wolisz, alternatywnego słodzika, np. ksylitolu)
  • 500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 250 ml spirytusu 96%
> 6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przystępując do wykonania likieru jajecznego trzeba pamiętać o jednej ważnej sprawie: jajka przed rozbiciem i oddzieleniem żółtek należy dokładnie umyć i sparzyć!

  2. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, nożem wyskrob nasiona i przełóż do dużej miski. Alternatywnie możesz użyć płaskiej łyżeczki pasty waniliowej. Dodaj żółtka i cukier, ucieraj mikserem lub ręczną trzepaczką na jasną, puszystą masę.

  3. Ucierając, stopniowo wlewaj mleko skondensowane, a następnie powolutku, cienką strużką, spirytus.
    Gotowy likier jajeczny przelej do butelek (najlepiej z dość szeroką szyjką, gdyż zdarza mu się zastygnąć na amen) i odstaw do lodówki, najlepiej na co najmniej tydzień, choć można go spożywać już po 2-3 dniach.

  4. Ponieważ ajerkoniak przechowywany w lodówce gęstnieje, przed podaniem najlepiej ogrzać go przez kilka godzin do temperatury pokojowej i porządnie wstrząsnąć butelką.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń