Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ajerkoniakowe torciki z biszkoptowej rolady"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 424
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 283
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 40
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 752
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 162
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 48
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 424
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 283
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 40
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 752
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 162
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 48
Składniki
Jeśli zostanie Ci niewiele masy budyniowej, wyłóż ją na ułożone na roladzie plasterki bananów. Na koniec też polej ją ajerkoniakiem.
Proszek budyniowy wymieszaj ze szklanką mleka i 80 g cukru. Resztę mleka zagotuj i wlej rozrobiony budyń. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Budyń przelej do miseczki i odstaw do wystudzenia.
Jajka rozbij, oddziel żółtka. Białka wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody i ubij ze szczyptą soli. W trakcie ubijania wsyp 70 g cukru i cukier wanilinowy. Gdy piana będzie sztywna, wlej wszystkie żółtka i wsyp porcjami mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wymieszaj, rozsmaruj na blasze i piecz 15 minut w temperaturze 175 °C. Przełóż na zwilżoną ściereczkę, zwiń i odłóż na 30 minut.
Żelatynę namocz, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Połącz ją z 300 ml likieru. Budyń chwilę miksuj, a potem wymieszaj z likierem połączonym z żelatyną. Śmietanę ubij i dodaj do masy budyniowej.
Ciasto rozwiń. Wyłóż połowę tężejącego kremu, ale zostaw wolne brzegi. Znów je zwiń. Roladę i resztę kremu schładzaj 12 godzin.Potem pokrój ją na 16 plastrów. Z reszty kremu uformuj łezki. Ułóż je na plastrach rolady. Polej pozostałym likierem i ozdób czekoladą. Czas przygotowania: 75 minut Cena porcji: ok. 4,5 zł Kalorie: porcja 290 kcalŹródło: Na żywo