Do góry

Śniadania Przepis na:

Aksamitna jajecznica wg Gordona Ramsaya

Aksamitna jajecznica wg Gordona Ramsaya

Autor: newsweek

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 692

Dodano: 06.05.2018

Odsłon: 298

Delikatną jajecznicę wcale nie jest łatwo zrobić. Główny sekret polega na tym, aby smażenie zacząć na zimnej patelni.

Składniki

  • 3-4 jajka
  • masło
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Aby uzyskać idealną jajecznicę, należy zastosować się do kilku żelaznych zasad (część z nich zaczerpnąłem z programu kulinarnego Gordona Ramsaya).

    Po pierwsze: przyzgotowanie.
    Jajka należy wbić do miseczki i porządnie roztrzepać. Im bardziej będą spienione, tym jajecznica będzie delikatniejsza.

  2. Po drugie: smażenie.
    Smażenie zaczynany na ZIMNEJ patelni. Jajka wlewamy na patelnię, dodajemy masło i dopiero wtedy włączamy źródło ciepła. Smażymy powoli na bardzo małym ogniu mieszając przez cały czas. Kiedy jajka zaczynają się ścinać, zdejmujemy je z ognia, nadal mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym wstawiamy z powrotem na ogień do czasu gdy zaczną się ścinać itd. do chwili uzyskania interesującej nas konsystencji. Kiedy chwila ta nastanie, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy łyżkę zimnej śmietany (najlepiej 12%) i mieszamy. Dzięki temu jajecznica szybko wytraci temperaturę i jajka nie będą się dalej ścinać.

  3. Po trzecie: przyprawianie.
    Jajecznicę należy przyprawiać po usmażeniu. Zasada ta dotyczy przede wszystkim soli, bowiem dodanie jej do roztrzepanych jajek przed smażeniem spowoduje, że jajecznica stanie się wodnista i trudniej będzie osiągnąć zadowalającą konsystencję.



    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)
    Jajecznicy nie należy doprawiać zbyt dużą ilością przypraw i dodatków, aby nie utracić jej kwintesencji. W zupełności wystarczy sól i pieprz, ale można śmiało posypać świeżym szczypiorkiem czy szpinakiem.


    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń