Do góry

Przekąski Przepis na:

ala salcesonik ;-)

Przepis dnia 2013-01-13
ala salcesonik ;-)

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4124

Dodano:

Odsłon: 14041

...zamiast wodnistych i bezsmakowych wędlin polecam pyszny domowy wyrób. Dobór mięs i warzyw to pełna dowolność ;-)

Składniki

  • ok 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża golonka
  • włoszczyzna
  • sól,pieprz,liść laurowy,żelatyna
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć,warzywa obrać,wrzucić wszystko do dużego garnka razem z przyprawami,zalać wodą i gotować na małym ogniu ok 2-2,5 godz.Żelatynę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Miękkie i przestudzone mięso pokroić na drobne kawałeczki wraz ze skórą z golonki,ale bez tłuszczu.Włożyć mięso do pojemników po lodach i zalać wywarem z żelatyną.Wstawić na noc do lodówki.Można dodać do każdego pojemnika inne warzywo. Ja np.do jednego dodałam groszek konserwowy,do drugiego startą marchewkę,a do trzeciego pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną,żółtą i zieloną...

  2. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

limetka 15 stycznia 2013 Zrobiłam,ale bez łopatki i wyszła super galaretka :-D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 13 stycznia 2013 wygląda bardzo apetycznie, zabieram do wypróbowania!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

DzinaGM 13 stycznia 2013 Super przepis, a to się mąż ucieszy :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alutka50 10 stycznia 2013 Cudowna mięsna galareta! Jak golonko i mięsko dobrze i długo gotowane w niedużej ilości wody/bez dolewania/ to i żelatyny nie trzeba.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 09 stycznia 2013 To zależy ile jest wywaru / rosołu ... jeżeli opakowanie jest na 2,5 litra płynu i wywaru też jest mniej więcej taka sama ilość to TAK całe opakowanie żelatyny... należy dokładnie przeczytać sposób rozpuszczenia żelatyny na opakowaniu.Golonka sama w sobie jest kleista,więc nie dodaję więcej żelatyny,a jeśli robię galaretkę drobiową rozpuszczam większą porcję,aby galaretka nie rozpuściła się za szybko po wyjęciu z lodówki ;-)
Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

WrobelekB 09 stycznia 2013 Proszę Megii a ile tej żelatyny ,cale opakowanie?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 09 stycznia 2013 No wlasnie, ILE ZELATYNY??? Przepis super, chce wyprobowac, ale nie wiem ile zelatyny. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń