Do góry

Przekąski Przepis na:

Algierska zupa migdałowa

Algierska zupa migdałowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 131

Dodano:

Odsłon: 8987

Nigdy nie myślałam, że zupa migdałowa może być taka pyszna! W sumie, nigdy jej nie jadłam, ale też jakoś specjalnie do mnie nie przemawiała sama idea tej zupy. Zrobiłam jakoś tak bez przekonania, a tu szok! Ten zapach, smak, delikatność... Zachwyciła mnie pod każdym względem!

Składniki

  • Rosół drobiowy, 1 litr
  • migdały (najlepiej blanszowane), 80g
  • śmietanka kremówka, 250ml
  • pieprz, do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do gotującego się rosołu wsypujemy rozdrobnione blenderem na kaszkę migdały. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Uwaga: w pierwszej fazie - 5-10 min- należy zupy dokładnie pilnować bo może kipieć. Po 30 minutach do migdałowego wywaru dodajemy śmietankę kremówkę. Należy to zrobić następująco, aby nic się nie zważyło. Śmietankę mieszamy najpierw w miseczce z częścią gorącej zupy, następnie delikatnie dodajemy do garnka. Gotujemy całość jeszcze 15 do 20 minut. Podajemy z grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nekocian 14 marca 2012 "zwarzyło" przez rz, bo to nie od wagi, a od waru!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nekocian 14 marca 2012 "zwarzyło" przez rz, bo to nie od wagi, tylko od waru!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malgosiabo 28 stycznia 2011 Wygląda zachęcająco. Warto spróbować. Do ulubionych.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń