Do góry

Desery Przepis na:

Alpejskie paluchy

Alpejskie paluchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Alpejskie paluchy"

Składniki

  • 25 dag mąki razowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki cukru
  • 10 dag miodu
  • 8 dag masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1–2 op. polewy czekoladowej i zrumienione płatki migdałowe do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie sypkie wsyp do miski. Masło stop razem z miodem. Odstaw do wystudzenia. Następnie dolej do składników w misce. Wymieszaj łyżką. Dołóż jogurt oraz żółtka. Mieszaj, aż się połączą. Potem rękoma zagnieć gładkie ciasto.

  2. Z ciasta odrywaj niewielkie porcje. Formuj z nich małe wałeczki. Pierniczki ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Zachowaj spore odstępy. Ciastka lekko spłaszcz dłonią. Piecz ok. 10 minut w temp. 175 st. Po wystudzeniu oblej stopioną polewą czekoladową i udekoruj płatkami migdałowymi.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń