Do góry

Dania główne Przepis na:

Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym

Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 926 Ocena: 23672

Dodano:

Odsłon: 1587

Propozycja na delikatne i mięciutkie, amarantusowe kotleciki z kurczakiem, otulone sosem pieczarkowo - koperkowym. Wykonanie wymaga kilku etapów, ale efekt końcowy wynagradza czas przygotowań :)

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 szklanki ekspandowanego amarantusa
  • 500 g pieczarek
  • 3 białe cebule
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 180 g jogurtu greckiego
  • mąka
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • PRZYPRAWY:
  • sól morska
  • cząber
  • czarny pieprz
  • koperek suszony
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w kostkę i szklimy je na oleju rzepakowym. Przekładamy do miseczki.

  2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy do momentu odparowania wody.

    * Pieczarki smażymy na patelni, na której wcześniej szkliliśmy cebule.

    Pieczarki odkładamy do naczynia i studzimy.

  3. Następnie 1 szklankę ekspanowanego amarantusa zalewamy połową szklanki mleka i przystępujemy do przygotowania kotlecików.

  4. W maszynce do mięsa mielimy piersi z kurczaka, oczyszczone wcześniej z błonek i włókien wraz z:

    - 4 łyżkami zeszklonej cebulki,
    - 2 łyżkami podsmażonych pieczarek,
    - 2 ząbkami czosnku,
    - oraz amarantusem namoczonym w mleku.

  5. Do zmielonych składników dodajemy 1 jajko, 1 łyżeczkę koperku, 0,5 łyżeczki cząbru, szklankę suchego amarantusa ekspanowanego i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem.

  6. Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy delikatnie w mące* i smażymy na złoty kolor na oleju rzepakowym.

    * w wersji bezglutenowej polecam mąkę gryczaną

  7. Usmażone kotleciki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

  8. Następnie do gotującego się bulionu drobiowego (rosołu z kury) wrzucamy odsączone z oleju kotleciki i gotujemy przez około 10 minut.

  9. Po tym czasie wyciągamy kotleciki, a do bulionu dodajemy pozostałą część zeszklonej cebulki, podsmażonych pieczarek oraz jogurt grecki. Zawartość garnka miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.

    Do zmiksowanej masy dodajemy posiekany drobno świeży koperek i zagotowujemy.

    * w razie konieczności sos doprawiamy solą morską

    Na koniec do powstałego sosu ponownie wkładamy kotleciki i gotowe!

  10. Kotleciki w sosie pieczarkowo - koperkowym podajemy z lekką sałatką np. ze świeżej rukoli lub szpinaku baby.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń