Do góry

Desery Przepis na:

Ambasador na zimno

Ambasador na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 517

Dodano:

Odsłon: 3422

ananasowy delikatny sernik na zimno

Składniki

  • 3-4 paczki biszkoptów, zależy od wielkości ciastek
  • 2 kostki masła
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 l mleka
  • Ok. 250 g ananasa z syropu (puszka)
  • 3 -4 łyżki mocnej herbaty
  • Polewa czekoladowa lub kakao lub starta czekolada
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na mleku ugotować dwa budynie, do gotującego się mleka dodać cukier, wystudzić.

    Masło zmiksować podzielić na pół do dwóch naczyń.

    Do pierwszej części dosypać kakao i cukier puder, ubić. Następnie dodać połowę sera. Zmiksować ponownie.

    Do drugiej części masła dodać wystudzony budyń i cukier waniliowy, zmiksować. Dodać pozostały ser, ubić ponownie. Dosypać drobne cząsteczki ananasa. Wymieszać.

  2. Tortownicę o średnicy około 25 – 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Następnie na spodzie wyłożyć warstwę biszkoptów, szczelnie, miejscami mogą zachodzić na siebie.

    Na biszkopty wyłożyć masę kakaową. Obłożyć boki tortownicy biszkoptami.W miarę równo rozsmarować.

    Na masę ciemną wyłożyć masą z ananasami. Wyrównać.

  3. Na wierzchu ułożyć delikatnie nasączone w herbacie biszkopty . Posypać kakaem lub wiórkami czekoladowymi. Można polać polewą czekoladową.
    Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Masa musi nieco stężeć przed krojeniem.

    Po 3 godzinach leżakowania w lodówce torcik znika tak szybko, że nie zdążyłam zrobić kolejnych zdjęć :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń