Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "„Ambasador” w pucharkach"
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 43
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1631
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 43
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1631
Składniki
ok. 50 min
<strong>Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic</strong>
1/2 szkl. mleka miksuję z budyniem, dodaję żółtka (uważam, by nie było grudek). Pozostałe mleko zagotowuję i powoli wlewam mieszankę. Energicznie mieszam, tak żeby powstał budyń. Odstawiam przykryty do ostygnięcia. Masło ucieram z cukrem na jasny krem i stopniowo dodaję schłodzony budyń.
Masę dzielę na dwie części, jedną przekładam do osobnej miski. Do jednej części daję kakao, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę. Do drugiej (białej) wiśnie (kilka zostawiam do dekoracji) oraz namoczone wcześniej w alkoholu rodzynki.
Na dno pucharków wsypuję pokruszone biszkopty, polewam ostudzonym naparem z kawy. Nakładam najpierw ciemny, a potem jasny krem budyniowy. Deser dekoruję odłożonymi wiśniami i posypuję mieloną kawą.Źródło: Tina