Do góry

Desery Przepis na:

American cherry pie

American cherry pie

Autor: Beatrice

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 4

Dodano: 17.08.2012

Odsłon: 810

Szybkie, smaczne, mocno owocowe

Składniki

  • wiśnie, 1 kg
  • cukier (100 g do wiśni i 90 g do ciasta), 190 g
  • mąka kukurydziana/bułka tarta, 3 łyżki
  • masło, 25 g
  • miękkie masło (na ciasto), 125 g
  • jajko (na ciasto) plus jedno roztrzepane do glazury, 1
  • mąka (na ciasto), 250 g
  • woda (na ciasto), 1-2 łyżeczki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy mikserem z cukrem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodajemy jajko i nadal miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę i jeśli zajdzie taka potrzeba wodę. Miksujemy przez chwilę, wyjmujemy ciasto na blat i zagniatamy. Dzielimy na dwie części, jedna musi być większa od drugiej. Tę część rozwałkowujemy i wykładamy głęboką formę. Wkładamy do lodówki na 30 minut, aby schłodziła się

  2. Ja użyłam mniejszej formy, dlatego też składniki na nadzienie zmniejszyłam o połowę. Wiśnie mieszamy z cukrem i mąką (bułką tartą) i wykładamy na ciasto. Masło kroimy na małe kawałeczki i wykładamy na wiśnie. Roztrzepanym jajkiem smarujemy brzegi ciasta. Pozostałą część rozwałowujemy i tniemy na 1 cm paseczki (u mnie były trochę cieńsze, ale następnym razem zrobię szersze) i układamy na wiśniach przyklejając do brzegów i obcinając to co wystaje poza nie. Paseczki smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy w takiej temp. 10 minut, a potem zmniejszamy do 180 stopni ok. 30 - 40 minut ze szczególnym uwzględnieniem pieczenia spodu ciasta. Jeśli góra będzie zbyt przypieczona można przykryć folią aluminiową. Wiśnie powinny ładnie bulgotać :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń