Do góry

Desery Przepis na:

American violet cake / Tort z borówkami

American violet cake / Tort z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 758

Dodano:

Odsłon: 150

Przyśnił mi się taki torcik, którego jeszcze nigdzie nie widziałam, ani nie jadłam. Marzenia trzeba spełniać, więc zabrałam się do dzieła i tak oto powstał tort z borówkami amerykańskimi. Pyszny, lekki, odpowiednio słodki - jak dla mnie bomba!

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 33 g mąki ziemniaczanej
  • Krem śmietanowy:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 150 g borówek amerykańskich
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka jagodowa lub o smaku owoców leśnych
  • 1 szklanka wrzątku
  • 200 g borówek amerykańskich
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Użyłam tortownicy 17 cm.

    Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Gdy cukier zupełnie się rozetrze dodajemy po kolei żółtka i krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą jajeczną - najlepiej za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º C, pieczemy 35-40 minut. Po 35 minutach otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się już upiekło - jeśli tak, wyciągamy je i z wysokości ok. 30 cm upuszczamy np. na podłogę. Następnie odstawiamy ciasto do zupełnego wystudzenia.

  2. Galaretkę zalewamy szklanką wrzącej wody, dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej ale wciąż płynnej galaretki dodajemy umyte i wysuszone borówki, mieszamy.
    Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, po czym partiami dodajemy mascarpone.

  3. kładanie: Biszkopt tniemy na trzy blaty. Pierwszy blat kładziemy na dnie tortownicy, wykładamy tężejącą galaretkę z borówkami i nakładamy drugi blat. Do połowy masy śmietanowej dodajemy borówki i dokładnie mieszamy. Wykładamy tę część masy na biszkopt i przykrywamy trzecim blatem. Pozostałą masą smarujemy wierzch tortu (zostawiamy część do posmarowania boków tortu). Schładzamy w lodówce przez godzinę. Ostrożnie wyjmujemy tort z tortownicy i resztą kremu smarujemy boki tortu.
    Dowolnie dekorujemy i schładzamy tort w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
    Smacznego! :)


    Tort udekorowałam polewą czekoladową - przygotowujemy ją w proporcjach 1:1 ze śmietanką 30-36% - śmietankę podgrzewamy i dodajemy połamaną na kawałeczki czekoladę (u mnie biała i barwniki). Mieszamy i studzimy. Gdy polewa jest letnia i wciąż płynna polewamy nią dobrze schłodzony tort.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń