Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Amerykański hamburger w grahamce z jajkiem"
Polecam.
Odsłon: 108
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 22
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 519
Polecam.
Odsłon: 108
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 22
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 519
Składniki
ok. 50 minut • Porcja 430 kcal • Koszt porcji ok. 4,90 zł • Przepis dla 4 osób
Mięso zmiel, cukinię zetrzyj na tarce, posól i odstaw. Cebulę posiekaj. Wymieszaj mięso z dobrze odciśniętą cukinią, cebulą i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt rzadka, zagęść ją odrobiną mąki. Uformuj hamburgery i usmaż z obu stron. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przygotuj sos: z pomidorów usuń gniazda nasienne, miąższ drobno posiekaj. Posiekaj również obraną cebulę, papryczkę i kolendrę. Dopraw do smaku solą, sokiem z limonki i wymieszaj.
Jajka ugotuj na twardo i obierz. Pomidory, ogórek i jajka pokrój w plasterki.
Przekrój bułki. Na dolne połowy połóż plasterki pomidora i ogórka, hamburgery, plastry jajka i rukolę. Polej całość przygotowanym sosem i przykryj górną częścią bułki.
Jeśli hamburger będzie spożywany w domu, warto przekrojoną bułkę podgrzać na patelni – będzie smakowicie chrupiąca.Źródło: Kobieta i życie