Do góry

Desery Przepis na:

Amerykańskie ciasto biszkoptowe

Amerykańskie ciasto biszkoptowe

Autor: konhambos

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 2404

Dodano: 30.07.2017

Odsłon: 1017

Znane jako Angel Food Cake jest najpopularniejszym ciastem biszkoptowym w USA. Delikatne jak puch, nie zawiera tluszczu, szczególnie smacznie smakuje z bita smietana i owocami lata, w tym wypadku z bialymi porzeczkami. W zasadzie ten biszkopt nie wymaga tez spulchniaczy, ale dotyczy to tylko tych, którzy juz maja doswiadczenie w pieczeniu tego typu ciasta. Dla pewnosci zaleca sie winian potasu, jesli nie ma go pod reka mozna dodac do piany z bialek oprócz cukru lyzeczke soku z cytryny.

Składniki

  • 125 g maki tortowej
  • 250 g cukru
  • 10 bialek
  • 1 lyzeczka winianu potasu
  • szczypta soli
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 ml smietany kremówki
  • 1 paczka Smietan fixu
  • 100 g chudego twarozku
  • 1 lyzeczka cukru pudru
  • 250 g bialych porzeczek lub innych owoców
  • okragla forma z kominkiem
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa.
    Make wymieszac z polowa ilosci cukru i trzykrotnie przecedzic.
    Bialka ubijac ze szczypta soli, ekstraktem waniliowym i winianem potasu, gdy piana bedzie prawie sztywna, dodac reszte cukru.
    Piana nie moze byc tak sucha i sztywna jak przy bezach.
    Nastepnie dodawac w kilku turach make, przez caly czas delikatnie mieszajac szpatulka.
    Ciasto wlozyc do formy - bardzo istotne jest aby nie byla ona natluszczona, wysypana maka ani nie zawierala papieru do pieczenia. Forma powinna byc sucha, aby ciasto moglo sie do niej przykleic i nie opadlo.
    Ciato mozna kilkakrotnie "przeciac" nozem w celu usuniecia duzych pecherzy powietrza.
    Piec w temp. 180° C (góra dól) ok. 40 minut.
    Ciasto wyrasta ponad foremke, ale pod koniec pieczenia opada do jej poziomu.
    Po wyjeciu studzic ciasto na kratce w foremce do góry nogami, aby nie opadlo.

  2. Po ostudzeniu ciasta, smietane ubijamy ze Smietan fixem, dodajemy twarozek, ewentualnie slodziny, smarujemy ciasto kremem i ozdabiamy owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patros 30 lipca 2017 Zostalo mi dzis tyle bialek... i prosze, przepis spadl z nieba :) Wyglada super i pewnie tak samo smakuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń