Do góry

Desery Przepis na:

Amerykańskie ciasto biszkoptowe

Amerykańskie ciasto biszkoptowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 4833

Dodano:

Odsłon: 1443

Znane jako Angel Food Cake jest najpopularniejszym ciastem biszkoptowym w USA. Delikatne jak puch, nie zawiera tluszczu, szczególnie smacznie smakuje z bita smietana i owocami lata, w tym wypadku z bialymi porzeczkami. W zasadzie ten biszkopt nie wymaga tez spulchniaczy, ale dotyczy to tylko tych, którzy juz maja doswiadczenie w pieczeniu tego typu ciasta. Dla pewnosci zaleca sie winian potasu (np. Cream of Tartar) - jesli nie mamy go pod reka mozna dodac do piany z bialek oprócz cukru lyzeczke soku z cytryny.

Składniki

  • 125 g mąki
  • 250 g cukru
  • 10 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (np. Cream of Tartar) lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • KREM:
  • 200 ml śmietany
  • 1 opakowanie Śmietan-fix
  • 100 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 250 g białych porzeczek
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa.
    Make wymieszac z polowa cukru i trzykrotnie przecedzic.
    Bialka ubijac ze szczypta soli, ekstraktem waniliowym i winianem potasu (lub sokiem z cytryny, ew, poroszkiem do pieczenia), gdy piana bedzie prawie sztywna, dodac reszte cukru.
    Piana nie moze byc tak sucha i sztywna jak na bezy.
    Nastepnie dodawac w kilku turach make, przez caly czas delikatnie mieszajac.
    Ciasto wlozyc do formy - bardzo istotne jest aby nie byla ona natluszczona, wysypana maka ani nie zawierala papieru do pieczenia. Forma powinna byc sucha, aby ciasto moglo sie do niej przykleic i nie opadlo.
    Ciato mozna kilkakrotnie "przeciac" nozem w celu usuniecia duzych pecherzy powietrza.
    Piec w temp. 180° C (góra dól) ok. 40 minut.
    Ciasto wyrasta ponad foremke, ale pod koniec pieczenia opada do jej poziomu.
    Po wyjeciu studzic ciasto na kratce w foremce do góry nogami, aby nie opadlo.

  2. Po ostudzeniu ciasta smietane ubijamy ze Smietan fixem, dodajemy twarozek, ewentualnie slodziny, smarujemy ciasto kremem i ozdabiamy owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patros 30 lipca 2017 Zostalo mi dzis tyle bialek... i prosze, przepis spadl z nieba :) Wyglada super i pewnie tak samo smakuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń