Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Amerykańskie pączki z dziurką"
Zapraszam dzisiaj na 3-składnikowy deser z pierników, bananów i śmietany, któ...
Odsłon: 52
Polecam.
Odsłon: 2355
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 362
Zapraszam dzisiaj na 3-składnikowy deser z pierników, bananów i śmietany, któ...
Odsłon: 52
Polecam.
Odsłon: 2355
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 362
Składniki
Do przesianej mąki wsyp drożdże, wymieszaj. Dodaj jajko, mleko, wodę, cukier, rum oraz sól. Zagnieć, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Powinno powstać gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 90-120 min, by podwoiło swą objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawaj kółka. Mniejszą okrągłą foremką w każdym kółku wykrawaj dziurki. Kółka ułóż na blasze oprószonej mąką, przykryj i odstaw na ok. 60 minut, by wyrosły.
W dużym garnku rozgrzej olej (powinien mieć temperaturę 175°C). Włóż po kilka pączków, smaż z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Lekko ciepłe pączki polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Sztuka: 250 kilokalorii.
Temperaturę oleju sprawdzisz wrzucając do niego plaster surowego ziemniaka – jeśli natychmiast zbrązowieje, olej jest za gorący.Źródło: Świat i Ludzie