Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Amerykańskie placki"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 98
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 41
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 110
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 98
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 41
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 110
Składniki
Drożdże pokrusz do kubka, zalej połową ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Dodaj po łyżce cukru i mąki. Dokładnie rozetrzyj i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli. Jajko oraz żółtko utrzyj za pomocą miksera z resztą cukru na puszystą masę. Zmniejsz obroty, dodaj wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz 2 łyżki stopionego i przestudzonego masła. Zmiksuj razem z przesianą mąką.
Ciasto na placuszki odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 60 minut). Po tym czasie rozgrzej patelnię. Smaruj ją pozostałym masłem i partiami smaż rumiane placuszki (po ok. 1 min z każdej strony). Placuszki dekoruj przygotowanymi owocami i bitą śmietaną. Podawaj na śniadanie lub podwieczorek.
czas ok. 35 min; sztuka – 250 kcal, cena 2,90 złŹródło: Świat kobiety