Do góry

Desery Przepis na:

Amoniaczki

Amoniaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 317

Dodano:

Odsłon: 609

Ciasteczka z dzieciństwa - kruche, rozpływające się w ustach ;)

Składniki

  • 5 szklanek mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżeczki amoniaku
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • gruby cukier do posypywania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki posiekać nożem na stolnicy, szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na porcję, tak by się wygodnie wałkowało. Najlepsza grubość ciasta to około 0,5 cm. Radełkiem lub foremkami wykrawamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasto smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 15 minut, aż ciastka będą lekko zrumienione.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń