Do góry

Desery Przepis na:

Amoniaczki

Amoniaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 470

Dodano:

Odsłon: 9079

Proste i mega kruche ciasteczka o wdzięcznej nazwie Amoniaczki. Przepis babciny i stara receptura :)

Składniki

  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 10 g amoniaku spożywczego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mleka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz kakao połącz ze sobą i zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części, a do drugiej dodaj kakao.
    Oba ciasta odstaw do lodówki na 1 godzinę.

  2. Ciasto nie powinno być rzadkie, a powinno się dać je rozwałkować na arkusz o grubości około 1 cm.
    Rozwałkuj ciasto jasne i ciemne na w/w grubość i nałóż na siebie, a następnie zwiń w rulon.
    Przy pomocy noża pokrój je w plastry o grubości 1 cm i lekko spłaszcz np. dnem od szklanki.

  3. Piecz całość w piekarniku przez 10-12 min w temperaturze 170 stopni na termoobiegu. Studź na kratce

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 20 października 2018 Pyszne Amoniaczki w innym wydaniu, ale nie gorszym. Moja mama piekła mnóstwo ich na święta. Były to o różnych kształtach, maczane w białku i cukrze, dopiero pieczone.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 20 października 2018 Wielkie dzięki za przypomnienie tego przepisu. Robiła je również moja Babcia odkąd pamiętam, a pamiętam od ... ciu lat, robiłam je sama. Dziś też używam masła, ale te ... lat temu to niestety margaryna - ale Palma ! - i bez kakao. Dla ciekawości, amoniak spożywczy kupowało się w drogeriach (jak "zapachy" do ciast). Polecam każdemu te ciastka, są wyśmienite. :):)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń