Do góry

Desery Przepis na:

Amoniaczki siostry Anastazji

Amoniaczki siostry Anastazji

Autor: Rewia

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10025

Dodano: 28.03.2008

Odsłon: 70

Przepis wart wypróbowania: "Amoniaczki siostry Anastazji"

Składniki

  • 600 g mąki krupczatki
  • 1 kostka dobrej margaryny do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki amoniaku, czyli kwaśnego węglanu amonu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • cukier kryształ do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej sztuki 0,20 zł

  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, do którego wbijamy jajko i żółtka.

  3. Dodajemy posiekaną margarynę i cukier. Amoniak zalewamy dwiema łyżkami wrzącej wody i wlewamy do mąki. Na końcu dodajemy śmietanę.

  4. Zagniatamy gładkie ciasto, które można włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki albo od razu piec z niego ciasteczka.

  5. Ciasto wałkujemy partiami na grubość 0,5 cm i kieliszkiem lub foremkami do kruchych ciasteczek o różnych kształtach wycinamy z niego amoniaczki.

  6. Układamy na wyłożonej pergaminem blasze, smarujemy białkiem, posypujemy cukrem kryształem i pieczemy około 15 minut na jasny złoty kolor. Dekorujemy według uznania.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń