Do góry

Dania główne Przepis na:

Amore Pomidore czyli klopsy z mozzarellą i makaron w sosie pomidorowo-bazyliowym

Amore Pomidore czyli klopsy z mozzarellą i makaron w sosie pomidorowo-bazyliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 3995

Dodano:

Odsłon: 1384

Drobiowe klopsiki nadziewane mozzarellą oraz makaron w sosie pomidorowo-bazyliowym. Danie wymyślone na okoliczność romantycznego obiadku tylko we dwoje, stąd nazwa i makaron serduszka:) Przez żołądek do serca, polecam:)

Składniki

  • Na klopsiki (6 sztuk): 450 g mięsa mielonego z udźca indyka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek otrębów żytnich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonej soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu kolorowego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 6 minikuleczek mozzarelli
  • Na sos: 3 duże pomidory
  • garść liści bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • Ponadto: 250 g makaronu ugotowanego al dente
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mięso z potartą cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, otrębami i przyprawami wyrabiamy na gładką masę. Mozzarellę odsączamy. Zwilżamy dłonie, nabieramy pełną łyżkę masy, maksymalnie ją spłaszczamy, na środek nakładamy 1 kulkę mozzarelli i formujemy klopsiki, tak aby ser był szczelnie obklejony mięsem.

  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy, pieczemy 25 minut (termoobieg). Podczas pieczenia w klopsiku robi się dziurka i trochę serka wypływa, oblewając klopsik.

  3. Pomidory sparzamy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Dodajemy garść liści świeżej bazylii oraz 1 ząbek czosnku i blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, stawiamy na mały ogień i gotujemy około 30 minut do zgęstnienia sosu. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy 1 łyżeczkę oregano oraz w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

  4. Makaron gotujemy al dente. Podajemy makaron polany sosem z upieczonymi klopsikami. Dekorujemy listkami bazylii.

    Ja danie przygotowywałam dla 2 osób, ale z podanych proporcji wystarczy dla 3 osób.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 05 maja 2014 Wyśmienite! A serduszkowy makaron pięknie się prezentuje w towarzystwie klopsików :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 05 maja 2014 Ciekawe klopsiki, mozzarellą jeszcze nie nadziewałam.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń