Do góry

Dania główne Przepis na:

Amur na poduszce ryżowo - warzywnej

Przepis dnia 2015-09-23
Amur na poduszce ryżowo - warzywnej

Autor:

Przepisów i artykułów: 915 Ocena: 22819

Dodano:

Odsłon: 8846

Propozycja na delikatną i smakowitą rybkę z rodziny karpiowatych, przygotowywaną na parze oraz kładzioną na poduszce ryżowo - warzywnej z nutą tymianku. Zdrowo i pożywnie :)

Składniki

  • filety z amura
  • 100 g ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula biała
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • PRZYPRAWY:
  • przyprawa do ryb i owoców morza
  • tymianek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z amura usuwamy skórę oraz ości, dzielimy na filety i oprószamy je solą oraz przyprawą do ryb i owoców morza - odstawiamy na chwilę.

  2. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.

    Cebulkę drobno kroimy i szklimy ją na oliwie z oliwek.

  3. Marchewkę również kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy.

  4. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, sól do smaku oraz łyżeczkę tymianku i podlewamy całość 100 ml wody - dusimy pod przykryciem około 5 minut.

  5. Po tym czasie, do podduszonych warzyw dodajemy ugotowany ryż oraz łyżeczkę masła i przesmażamy całość przez chwilę, doprawiając wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  6. W międzyczasie, przyprawione filety amura przekładamy na folię aluminiową.

    Na każdy kawałek ryby układamy plaster masła i zawijamy w papiloty.

    Papiloty układamy w naczyniu do gotowania na parze lub garnku ze specjalną wkładką i parujemy około 15 minut.

  7. Gotowe filety układamy na poduszce ryżowo - warzywnej i dekorujemy zieleniną.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń