Do góry

Desery Przepis na:

Ancyk

Ancyk

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 252

Dodano:

Odsłon: 107814

Ciasto idealne na każdą okazję! Polecam! ;)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt; z 6 jaj, cukru, mąki, proszku do pieczenia i kakao upiec ciemny biszkopt..

  2. 2 galaretki pomarańczowe rozpuść w 1l wody niech tężeje.. i przy okazji pokrój drobno brzoskwinie z puszki.. (w kosteczkę)

  3. W 1/3 szk. wrzątku rozpuść ok. 5-6 łyżeczek żelatyny a w drugiej szk. rozpuść we wrzątku 5-7łyżeczek cappuccino, następnie połącz rozpuszczone cappuccino z żelatyną, mieszaj energicznie czekając, aż roztwór osiągnie temp. pokojową.. W międzyczasie ubij 1 kartonik śmietany i połącz z roztworem cappuccino..

  4. Tak więc na biszkopt nanieś masę cappuccino i włóż do lodówki, by stężało..

  5. Gdy tak się stanie (trwa to dosłownie chwilę, bo żelatyna ma to do siebie że szybko pracuje), zmieszaj tężącą galaretkę z brzoskwiniami i rozprowadź na masę cappuccino.. Włóż z powrotem do lodówki..

  6. Następnie ubij drugi kartonik śmietany z cukrem waniliowym, cukier pudrem na końcu dodając 5-6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szk. wrzątku (pamiętając by roztwór był letni) i trochę startych wiórek z czekolady, masę rozprowadź po cieście i włóż z powrotem do lodówki..

  7. W rondelku rozpuść pozostałą czekoladę z 1 łyżką margaryny robiąc to tak, by nie dopuścić do zagotowania polewy.. Gdy czekolada się rozpuści zdejmij ją z ognia i dodaj 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szk. wody, polewę wymieszaj czekając aż przestygnie i letnią rozprowadź po wierzchu ciasta. Ciasto włóż do lodówki na parę godzin, by nieco się przy-leżało i włala! Gotowe;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (59)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kodniczek 22 maja 2015 W jakiej ilości wody trzeba capucino rozpuścić?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Twistgirl 31 maja 2012 Akurat mam wszystkie części książek siostry Anastazji i nigdy nie byłabym tak bezczelna żeby umieszczać plagiat. Nie wszyscy są oszustami embepe13

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 16 lutego 2012 Ciekawe, kto był pierwszy, twistgirl czy Siostra Anastazja ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edyta34 22 grudnia 2011 CIASTO SUPER , ROBILAM JUZ NA CHRZCINY BRATU I WSZYSTKIM SMAKOWALO....... PYSZNE

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basienka_as 26 maja 2011 Ciasto super, ja zmniejszyłam trochę ilość cappuccino, gdyż jak dla mnie było za mocne. Przepis na polewę rewelacyjny. Polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 07 kwietnia 2011 A robił ktoś z jakimś innym smakiem niż z cappuccino orzechowym??
Macie jakieś inne sprawdzone smaczki?? :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 04 marca 2011 właśnie zabieram się za to ciasto :) byszkopt już się piecze, mam nadzieje że będzie tak pyszne jak wygląda :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolakamil140981 31 października 2010 Ciacgo wyszło super ale pomimo dodania cukru pudru do bitej śmietany i ciasta biszkoptowego ,,,jak dla mnie mało słodkie ale ogólnie przepis pomysłowy!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń