Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaczynamy od produktu, którego bez soli chyba prawie nikt sobie nie wyobraża – pieczywa. Dzisiaj upieczemy angielkę, nazywaną też bułką paryską lub batonem , w zależności od regionu Polski. Przygotujemy nietypową angielkę, bo na kefirze, takim domowym. A o produkcji kefiru w domu i ziarnach kefirowych napiszemy następnym razem. Angielka ta ma pyszną chrupiącą skórkę, jest puszysta i można zajadać ją zarówno z dodatkami wytrawnymi, jak i na słodko.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 184
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1069
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 65
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 184
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1069
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 65
Składniki
W misce rozprowadzamy drożdże w ciepłej wodzie z odrobiną cukru a następnie wlewamy kefir oraz wsypujemy obie mąki. Całość wyrabiamy na sprężyste ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce lub po prostu w kuchni na 1,5-2 godziny.
Po tym czasie formujemy dwie angielki i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Angielki smarujemy delikatnie oliwą z oliwek, aby skórka zanadto nie wyschła podczas wyrastania. Batony wyrastają ok. 1 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni, wstawiamy angielki i pieczemy (góra, dół) ok. 23 minut. Pamiętajmy, aby spryskać nasz wypiek wodą na ok. 5 minut przed końcem pieczenia. Studzimy angielki na kratce. Pięknie pachną i wyśmienicie smakują, pomimo, iż nie dodawaliśmy soli. :) Jeżeli zaś komuś bardzo czegoś będzie brakować, może dodać na przyszłość 8 g soli. Smacznego!