Do góry

Śniadania Przepis na:

Angielka bez soli

Angielka bez soli

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 103

Dodano:

Odsłon: 1716

Zaczynamy od produktu, którego bez soli chyba prawie nikt sobie nie wyobraża – pieczywa. Dzisiaj upieczemy angielkę, nazywaną też bułką paryską lub batonem , w zależności od regionu Polski. Przygotujemy nietypową angielkę, bo na kefirze, takim domowym. A o produkcji kefiru w domu i ziarnach kefirowych napiszemy następnym razem. Angielka ta ma pyszną chrupiącą skórkę, jest puszysta i można zajadać ją zarówno z dodatkami wytrawnymi, jak i na słodko.

Składniki

  • 500 g dwudniowego kefiru,
  • 100 ml ciepłej wody,
  • 4 g cukru,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 850 g mąki pszennej typ 550,
  • 130 g mąki pszennej typ 2000.
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. W misce rozprowadzamy drożdże w ciepłej wodzie z odrobiną cukru a następnie wlewamy kefir oraz wsypujemy obie mąki. Całość wyrabiamy na sprężyste ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce lub po prostu w kuchni na 1,5-2 godziny.

  2. Po tym czasie formujemy dwie angielki i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Angielki smarujemy delikatnie oliwą z oliwek, aby skórka zanadto nie wyschła podczas wyrastania. Batony wyrastają ok. 1 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni, wstawiamy angielki i pieczemy (góra, dół) ok. 23 minut. Pamiętajmy, aby spryskać nasz wypiek wodą na ok. 5 minut przed końcem pieczenia. Studzimy angielki na kratce. Pięknie pachną i wyśmienicie smakują, pomimo, iż nie dodawaliśmy soli. :)

    Jeżeli zaś komuś bardzo czegoś będzie brakować, może dodać na przyszłość 8 g soli. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń