Do góry

Dania główne Przepis na:

ANGIELSKA ZAPIEKANKA Z WĘDZONEGO ŚLEDZIA

ANGIELSKA ZAPIEKANKA Z WĘDZONEGO ŚLEDZIA

Autor: piotrekk

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 269

Dodano: 03.08.2010

Odsłon: 630

6 porcji po: 567 kcal, 42,3 g białka, 34,8 g tłuszczu, 303 mg cholesterolu, 4 g błonnika

Składniki

  • 4 wedzone śledzie, 1kg ziemniaków, 2 łyżki masła, 2 łyzki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 3-4 łyzki mleka, sól, pieprz
  • łyżka masła do naczynia żaroodpornego
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, ugotować i dokładnie utłuc lub przepuścić przez praskę, a potem utrzeć, dodając mleko i szczypiorek oraz nieco soli i pieprzu. Śledzie oczyścić, zdjąć skórkę (jeśli nie są filetowane, wyjąć również kręgosłup).

  2. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ułożyć warstwę ziemniaków, na nich śledzie, przykryć je drugą warstwą ziemniaków. wygładzić wierzch potrawy, poukładać grudki masła. Zapiekać 30 min w piekarniku o temp. 180 st. C. Po upieczeniu posypać posiekaną natką

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń