Do góry

Desery Przepis na:

Angielski pudding

Angielski pudding

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14716

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Angielski pudding"

Składniki

  • 125 ml brandy (ew. rumu)
  • 25 dag masła
  • po 7 dag cukru brązowego i białego
  • 3 jajka
  • 18 dag mąki
  • po 1 łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika
  • 80 dag różnych bakalii
  • 25 dag bułki tartej
  • 150 ml mleka
  • mąka do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bakalie zalej brandy i odstaw na 12 godzin. Masło utrzyj z cukrem białym i brązowym. Wbij jajka. Wsyp mąkę przesianą z cynamonem i przyprawą do piernika. Wrzuć bakalie. Dodaj bułkę tartą i mleko. Wymieszaj.

  2. Przygotuj 8 lnianych ściereczek. Zanurz je we wrzątku, dobrze odciśnij i oprósz mąką. Na ściereczki nałóż porcje ciasta. Brzegi ściereczek unieś, zwiąż ponad ciastem. Mieszki włóż do wrzącej wody. Gotuj 4-5 godzin.

  3. Potem pudding wystudź i włóż do lodówki na 2 tygodnie (a jeszcze lepiej na miesiąc). Przed podaniem pudding podgrzewaj jeszcze 45 minut we wrzącej wodzie. Odcedź i wyjmij ze ściereczek. Serwuj np. z sosem waniliowym.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń