Do góry

Desery Przepis na:

Anielskie racuchy:

Anielskie racuchy:

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 1603

Dodano:

Odsłon: 9962

Pyszne, mięciutkie i delikatne z chrupiącą skórką. W smaku przypominają pączki. Przepadają za nimi dzieciaki i dorośli.

Składniki

  • 1 kg mąki tortowej
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 litr ciepłego mleka
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia racuchów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. W ciepłym mleku rozmieszać drożdże i cukier.Odstawić na 10 minut by urosły.
    Mąkę przesiać do miski. W środku zrobić dołek, dodać sól.Wlać wyrośnięty rozczyn ,dodać żółtka i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od dłoni. Wlać roztopione , letnie masło i wmieszać delikatnie ubitą pianę.
    Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Łyżką nabierać ciasto i kłaść na rozgrzany olej.Smażyć na rumiano z obu stron. Wyłożyć delikatnie na papierowy ręcznik , który wchłonie tłuszcz. Przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 01 lutego Racuszki mojej Mamy-Teściowej, a właściwie Jej mamy. Jedyna różnica - żółtka ubijam widelcem, solę i odstawiam na pół godziny i dopiero wtedy dodaję do ciasta - racuszki są żółciutkie w środku :):)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń