Do góry

Desery Przepis na:

Apple Pie - amerykański placek z jabłkami

Apple Pie - amerykański placek z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2813

Dodano:

Odsłon: 857

W wolnym tłumaczeniu – placek jabłkowy. Chyba jedno z najpopularniejszych amerykańskich ciast. Ciasto charakteryzuje się tym, że nie ma w nim dodatku jajek czy żółtek jak w naszym tradycyjnym kruchym, przypomina nawet nieco ciasto francuskie, to czy osiągniemy ten efekt zależeć będzie od stopnia schłodzenia ciasta. Przepis zaczerpnęłam z tego bloga i poddałam zmianom. Jeżeli macie w domu siatkę jabłek i brak pomysłu na niedziele ciasto do kawy to gorąco polecam. Na ciepło może nie będzie się tak dobrze kroić, za to fantastycznie skomponuje się z lodami ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 230 g masła schłodzonego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zimnej wody - schowałąm na 10 min do zamrażarki
  • łyżeczka octu jabłkowego - dodałam od siebie
  • Nadzienie:
  • ok 1,3 kg jabłek - waga po obraniu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami wody
  • 2 łyżki cukru - najlepiej brązowego
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło siekamy na większe kawałki i zagniatamy szybko z cukrem, solą i mąką, dodajmy zimną wodę (z octem) i zlepiamy w całość. Ciasto nie musi być jednolite a nawet nie powinno. Wkładamy na godzinę do lodówki. Dzielimy je na pół, jedną część wałkujemy na kształt okręgu, i wylepiamy nią formę na tartę (wysmarowaną masłem) lub tradycyjną do apple pie. Na cieście układamy jabłka.

  2. Obrane jabłka kroimy w kostkę, albo tak jak ja – połowę kroimy a drugą część ścieramy na tarce. Doprawiamy sokiem, cynamonem, gałką i cukrem oraz mieszamy z mąką i miękkim masłem. Wykładamy na spód z lekką górką, następnie drugą część ciasta wałkujemy i układamy na wierzchu placka. Aby umożliwić parowanie, ciasto nacinamy w kilku miejscach

  3. Jajko należy roztrzepać widelcem z wodą. Smarujemy nim wierzch ciasta, a następnie posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pierwsze 20 minut, następnie temperaturę redukujemy do 180 i pieczemy około 50 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń