Do góry

Desery Przepis na:

Arabskie ciasteczka migdałowe

Arabskie ciasteczka migdałowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 426 Ocena: 6032

Dodano:

Odsłon: 200

Zakochacie się w tych ciasteczkach od pierwszego kęsa, tak jak ja. Kruche, migdałowe i słodkie, ale nie przesłodzone. Ciasteczka pochodzą z krajów arabskich, dokładniej chyba z Afryki Północnej. Oczywiście przepis delikatnie przerobiłam według swoich potrzeb i upodobań.

Składniki

  • Ciasto :mąka pszenna 320 g
  • cukier puder 2 płaskie łyżki
  • zmielone wiórki kokosowe 2 łyżki 20 g
  • kasza manna 1 łyżka
  • budyń waniliowy ( z cukrem ) 16 g
  • jogurt naturalny 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 raczej płaska łyżka
  • 2 średnie jajka
  • miękkie masło 150 g
  • Migdałowe nadzienie : zmielone migdały 75 g
  • 3 łyżki syropu
  • Syrop : woda 100 ml
  • cukier 100 ml
  • sok z cytryny ( odrobina )
  • całe migdały 28-30 sztuk
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 28-30 ciasteczek.
    Całe migdały zalewamy gorącą wodą , przykrywamy na 10-15 minut, potem zdejmujemy skórkę.
    Syrop.
    Wodę z cukrem i sokiem gotujemy około 15-20 minut.
    Zdejmujemy z palnika i wrzucamy tam obrane migdały.
    Migdałowe nadzienie .
    Trzy łyżki gorącego syropu mieszamy ze zmielonymi migdałami, mieszamy. Potem formujemy 28-30 małych ruloników.
    Syrop studzimy.




  2. Ciasto.
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką, potem zagniatamy, ma powstać nam zwarte ale dość miękkie ciasto. Nieraz muszę dodać odrobinę mąki, wszystko zależy od wielkości jajka.
    Ciasto wkładamy w folię schładzamy około 15 minut.
    Do formowania ciasteczek potrzebny nam będzie NÓŻ, KRAJALNICA DO FRYTEK.
    Z lodówki wyjmujemy część ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kulkę układamy na nożu i rozpłaszczamy palcami.
    Układamy rulon migdałowego farszu, zwijamy, w środek wkładamy białego migdała i dokładnie zbieramy i zlepiamy ciasto do środka.

  3. Ciasteczka układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 170 C około 25 minut.

  4. Gorące ciastka przekładamy na ruszt i smarujemy syropem.

  5. No a teraz już tylko się cieszyć z jedzenia :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń