Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakochacie się w tych ciasteczkach od pierwszego kęsa, tak jak ja. Kruche, migdałowe i słodkie, ale nie przesłodzone. Ciasteczka pochodzą z krajów arabskich, dokładniej chyba z Afryki Północnej. Oczywiście przepis delikatnie przerobiłam według swoich potrzeb i upodobań.
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 354
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 413
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 712
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 354
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 413
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 712
Składniki
28-30 ciasteczek. Całe migdały zalewamy gorącą wodą , przykrywamy na 10-15 minut, potem zdejmujemy skórkę. Syrop. Wodę z cukrem i sokiem gotujemy około 15-20 minut. Zdejmujemy z palnika i wrzucamy tam obrane migdały. Migdałowe nadzienie . Trzy łyżki gorącego syropu mieszamy ze zmielonymi migdałami, mieszamy. Potem formujemy 28-30 małych ruloników. Syrop studzimy.
Ciasto. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką, potem zagniatamy, ma powstać nam zwarte ale dość miękkie ciasto. Nieraz muszę dodać odrobinę mąki, wszystko zależy od wielkości jajka. Ciasto wkładamy w folię schładzamy około 15 minut. Do formowania ciasteczek potrzebny nam będzie NÓŻ, KRAJALNICA DO FRYTEK. Z lodówki wyjmujemy część ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kulkę układamy na nożu i rozpłaszczamy palcami. Układamy rulon migdałowego farszu, zwijamy, w środek wkładamy białego migdała i dokładnie zbieramy i zlepiamy ciasto do środka.
Ciasteczka układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 C około 25 minut.
Gorące ciastka przekładamy na ruszt i smarujemy syropem.
No a teraz już tylko się cieszyć z jedzenia :)