Do góry

Desery Przepis na:

arbuz na drożdżach

arbuz na drożdżach

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 288

Dodano:

Odsłon: 10836

ten arbuz łamie stereotypy,można sobie go wyhodować na drożdżach

Składniki

  • 3dkg drożdży,50dkg,mąki,1/4 kostki roztopionego masła,2jaja,1/3 szkl.cukru pudru,szklanka letniego mleka,miód,garść rodzynek,
  • barwniki zielony i czerwony
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Zrobić rozczyn z drożdży,łyżki cukru pudru,mleka i 3łyżek mąki,odstawić na ok.15min.dodać resztę mąki ,jaja i wystudzone ,stopione masło,wyrobić ciasto na gładko,żeby odchodziło od ręki.wyłożyć foremkę papierem do pieczenia i wyłożyć dno kawałkiem ciasta zabarwionym zielonym barwnikiem,następnie na to wyłożyć kolejno kawałek ciasta jasnego bez dodatków,a na koniec wypełnić środek resztą ciasta zabarwioną na czerwono i wymieszaną z rodzynkami.Odstawić do wyrośnięcia na ok.20-30min.Piec w temp.175st.ok.25min. po upieczeniu zdjąć papier jeszcze z ciepłej bukty,kroić po przestudzeniu ,polewać miodem i dodać świeże listki mięty.Smacznego

  2. Jako foremkę można wykorzystać jakąkolwiek metalową miseczkę o śr.min.17-20cm

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń