Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z gruszkami w aromatycznym sosie karmelowym, z dodatkiem cynamonu, goździków i imbiru
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier puder, masło i żółtko. Wszystko dokładnie posiekać na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty, lub tortownicę (średnica ok. 25-30cm) wyłożyć ciastem razem z brzegami.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200-220°C i podpiec ok. 15 minut, aż się lekko zarumieni. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika.
Nadzienie: Na dużej patelni roztopić masło, dodać gruszki i podsmażyć kilka minut. Następnie dodać cukier, sok z limonki, imbir, cynamon i goździki. Całość dokładnie wymieszać.
Gruszki dusić do czasu, aż nadmiar soku odparuje, a sos zgęstnieje.
Z gotowego nadzienia usunąć goździki, a następnie przełożyć nadzienie na podpieczone ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C na 20 minut.