Do góry

Zupy Przepis na:

Aromatyczna zupa z mintaja

Aromatyczna zupa z mintaja

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Aromatyczna zupa z mintaja"

Składniki

  • 1 kg świeżych filetów z mintaja (oczywiście można zastąpić je filetami z innej ulubionej ryby morskiej
  • np. dorsza)
  • 1
  • 5 litra wywaru warzywnego lub rybnego
  • 4 większe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • sól (najlepiej morska)
  • świeżo mielony czarny pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieram, płuczę i kroję w niewielką kostkę. Zagotowuję bulion warzywny lub rybny. Wrzucam do niego przygotowane ziemniaki, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem ok. 10 minut.

  2. Marchewki oraz pietruszkę obieram, płuczę, osuszam. Warzywa ścieram na tarce o dużych otworkach. Jarzyny wrzucam do bulionu z ziemniakami i gotuję 5 minut.

  3. Filety z mintaja płuczę pod bieżącą wodą, osuszam na papierowym ręczniku i kroję w średniej wielkości kostkę.

  4. Ryby wrzucam do gotujących się warzyw. Gotuję ok. 2 minut i zdejmuję garnek z ognia. Zupę przyprawiam solą i mielonym czarnym pieprzem. Czasami tuż przed podaniem posypuję ją posiekanym świeżym koperkiem.

  5. ok. 30 min

  6. Dorota Wdowińska- Rozbicka z Wołomina

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń