Do góry

Przetwory Przepis na:

Aromatyczne buraczki na zimę

Aromatyczne buraczki na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 441 Ocena: 2652

Dodano:

Odsłon: 2272

Buraczki idealne na zimę. Przepis trochę pracochłonny /ścieranie na tarce/ ale z pewnością ten trud się opłaca bo buraki są przepyszne.

Składniki

  • buraki czerwone 6 kg
  • cukier 3 szklanki
  • ocet 2 szklanki
  • cebula 4 szt duże
  • czosnek 6 ząbków
  • ziele angielskie 12 ziaren
  • liście laurowe 8 szt
  • goździki 5 szt
  • sól 2 łyżki
  • pieprz ziarnisty 12 ziaren
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Buraczki myjemy, gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule, czosnek obieramy i drobno siekamy. Cukier, ocet, cebule, czosnek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, goździki i sól zagotowujemy i gotujemy przez 2-3 min. Odstawiamy na 10 min. a następnie przecedzamy i czystą zalewę dodajemy do buraczków. Mieszamy, przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń