Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Aromatyczne miniszarlotki"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 302
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 397
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 581
Polecam.
Odsłon: 866
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 302
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 397
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 581
Polecam.
Odsłon: 866
Składniki
W dużej misce połącz mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj posiekane chłodne masło, dolej jogurt. Wszystkie szybko wyrób, aby powstało elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą, po czym włóż na 30 minut do lodówki.
Jabłka umyj, a następnie cienko obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Pokrojone jabłka włóż do miski, dodaj cukier, cynamon, mąkę oraz sok jabłkowy. Starannie wymieszaj.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, wykrój niego kółka. Nałóż na nie po dużej łyżce jabłek, po czym nakryj drugą porcją ciasta (możesz też powkładać krążki ciasta do małych foremek, nałożyć jabłka i przykryć wierzch ciastem).
Brzegi ciasta mocno sklej. Na górze każdego ciastka zrób nieduże nacięcie. Następnie wstaw ciastka na blasze nakrytej papierem do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 170°C.
Piecz, aż wierzch miniszarlotek się zrumieni (ok. 20-25 minut). Podawaj lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Miniszarlotki będą znakomicie smakowały ze świeżo ubitą śmietaną (kremówką).Źródło: Świat kobiety