Do góry

Dania główne Przepis na:

Aromatyczny krem z młodego bobu

Aromatyczny krem z młodego bobu

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 2059

Dodano:

Odsłon: 93

Smaczna i aromatyczna zupa przywodząca na myśl wakacje, kiedy bób można kupić niemal wszędzie lub rwać jego strąki na własnej działce. Doskonale komponuje się z groszkiem ptysiowym, prażonymi ziarnami słonecznika lub mini grzankami. Dodatek nitek chilli sprawi, że będzie miała wykończenie z kulinarnym pazurem.

Składniki

  • 1 kg młodego bobu (może być mrożony)
  • 1 mały por
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 małe ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • oregano - opcjonalnie
  • woda - około 500 - 700 ml
  • 2 kostki bulionowe lub Vegetta
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bób gotować przez 15 - 20 minut w osolonej wodzie, odcedzić, obrać i odstawić.
    Pora, ziemniaki i czosnek oczyścić, pokroić w dowolne kawałki; masło i oliwę rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojone warzywa, przesmażać około 5 minut, zalać wodą, wrzucić kostki rosołowe
    i gotować do miękkości.
    Zdjąć z ognia, dorzucić bób (zostawić trochę ziaren do dekoracji), zblendować całość na gładką masę. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Jeśli zupa będzie za gęsta, należy dolać odrobinę wody
    i ponownie całość zagotować.
    Podawać udekorowaną bobem, groszkiem ptysiowym, prażonym słonecznikiem lub grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 stycznia Fajna zupka, a dodatek chili dodaje lekkiego pazura ;)
I LIKE IT :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń