Do góry

Dania główne Przepis na:

Aromatyczny kurczak otulony boczkiem

Aromatyczny kurczak otulony boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 280 Ocena: 1390

Dodano:

Odsłon: 409

Filet z piersi kurczaka to chude mięso, które bardzo szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Możemy usmażyć z nich kotlety, udusić w sosie, upiec je lub zgrillować. Przekonam Was, że to delikatne mięso z kurczaka nie musi być nudne. Wystarczą odpowiednie zioła, odrobina wina i kilka plastrów bekonu, aby stworzyć aromatyczne i pyszne danie. Zapraszam!

Składniki

  • 3 małe filety z kurczaka
  • 6 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego
  • 1/2 szklanki wina białego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
  • przyprawa do steków
  • świeży tymianek
  • oliwa
  • sól
  • Dodatkowo:
  • krem balsamiczny
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety myjemy, kroimy na mniejsze części. Moje były na prawdę małe, więc wystarczyło przekroić je na 2 części. Oprószamy tymiankiem, solą i przyprawą do steków. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Każdy kawałek kurczaka owijamy plasterkiem boczku. Do środka, pod boczek wsuwamy gałązkę tymianku. Na patelnię wlewamy tyle oliwy,aby przykryła dno. Filety smażymy z każdej strony, aż się zrumienią. Dodajemy wino, potrząsamy patelnią, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy do momentu, aż wino odparuje. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Dekorujemy kremem balsamicznym, który idealnie komponuje się z daniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń